Svea trafikcenter

Europeiska mobilitetsveckan

Publicerad: 6/9, 2021

Den 16 september börjar Europeiska mobilitetsveckan, ett EU-initiativ för hållbara resor och transporter. Cirka 60 svenska kommuner är med i år och anordnar allt från en bilfri dag till Gissa busshållplatsen-tävling.

Läs hela artikeln på Trafikverkets hemsida.

Mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Veckan äger rum den 16–22 september varje år. Årets tema är Hållbar mobilitet – sunt och tryggt. Veckan har också en slogan som för 2021 lyder Res hållbart, håll dig frisk.

-

Trafikverket samordnar

Sedan 2016 har Trafikverket samordningsansvaret för Europeiska mobilitetsveckan. Vi tar fram underlag och förmedlar information till de kommuner och andra aktörer som vill medverka.

-

Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt

Trafikverkets vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. En god tillgänglighet är nödvändig för att ett samhälle ska fungera, därför har vi ett ansvar att utveckla tillgängligheten på ett hållbart sätt.

– Framtidens transportsystem behöver vara hållbart, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Flera av FN:s hållbarhetsmål för säkerhet och tillgänglighet ingår i vårt arbete, tillsammans med miljö- och klimatmålen. Alla initiativ spelar roll och det är bra att mobilitetsveckan uppmärksammar och skapar engagemang för hållbarhet inom resande och transporter.

-

Kollektivtrafik, cykel, resfria möten, trafikplanering och mycket mer

Varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla exempelvis om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter. En del aktiviteter sker enbart under veckan, andra är permanenta åtgärder.

Fem kommuner kommer att ha en bilfri dag i del av kommunen; Falköping, Karlskrona, Lund, Nybro och Nyköping.

-

Exempel på andra aktiviteter under årets mobilitetsvecka:

  • Avesta kommun gör en permanent åtgärd; de inför ett program för hastighetssänkande åtgärder runt skolor.
  • Bodens kommun har en aktivitet som heter Gissa busshållplatsen. Tävlingen går ut på att identifiera busshållplatser som lokaltrafiken trafikerar. Under veckan publiceras totalt fyra hållplatser olika dagar. Vinsten består av busskort laddat med 20-resor på lokaltrafiken till fyra vinnare, en vinnare per busshållplats och dag.
  • Säffle kommun kommer under veckan att dela ut reflexer och cykelsadelskydd vid Stadshuset på morgonen. Kommunen arrangerar även en fototävling under mobilitetsveckan – snyggaste bilden i Säffle kommun med cykeltema.

-

Trafikantveckan har bytt namn till Europeiska mobilitetsveckan

Hösten 2020 skickade Trafikverket ut en enkät för att undersöka intresset att ändra namnet på veckan. Det var 83 kommuner som svarade, och 73 av dem röstade för ett namnbyte till Europeiska mobilitetsveckan. Många upplevde det som ett tydligare och mer rättvisande namn. Det engelska namnet på veckan är European Mobility Week.

Alla rättigheter reserverade Svea TrafikCenter © 2022
CookiesSidkarta • Webb: Precis Reklam i Yodo CMS

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK